
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑΣ
Στην ανατομική περιοχή της μασχάλης μας έχουμε τρεις ομάδες λεμφαδένων (συνολικά 15-20 τον αριθμό) οι οποίοι απάγουν τη λέμφο στην οποία περιέχονται τα καρκινικά κύτταρα όταν κάποιος πάσχει από καρκίνο του Μαστού , προς τα υπόλοιπα όργανα.
Ο πρώτος λεμφαδένας στον οποίο φτάνουν τα καρκινικά κύτταρα λέγεται φρουρός λεμφαδένας.
Οπότε έχει τεράστια κλινική σημασία για την ασθενή να διαπιστώσουμε εάν έχουν φτάσει σε αυτόν τα καρκινικά κύτταρα από τον όγκο , διότι από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργικό λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης ή όχι.
ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ
Όταν έχουμε προεγχειρητική ιστολογική διάγνωση με CORE BIOPSY δια διηθητικό καρκίνωμα του Μαστού.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
Για να εντοπίσουμε το φρουρό λεμφαδένα , λίγες ώρες πριν το χειρουργείο με μια λεπτή σύριγγα βάζουμε στο μαστό ισότοπο και ακολουθεί ένα λεμφοσπινθηρογράφημα.. Ακολούθως οδηγείται η ασθενής στο χειρουργείο, όπου αφού κοιμηθεί ο Χειρουργός Μαστού της βάζει μια ειδική μπλέ χρωστική στο μαστό, όπου θα πάει και αυτή με τη σειρά της και θα βάψει το φρουρό λεμφαδένα.
Στη συνέχεια ο Χειρουργός Μαστού με μια μικρή τομή στη μασχάλη θα τον αφαιρέσει και θα τον στείλει για ταχεία βιοψία.
Αν είναι ελεύθερος μεταστάσεων, δεν θα αφαιρέσει άλλους. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσει γύρω στους 10 λεμφαδένες συνολικά.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΒΙΟΨΊΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ
Για να μην υποβάλλεται η ασθενής σε ένα άσκοπο και περιττό χειρουργείο αφαίρεσης καθαρών λεμφαδένων το οποίο έχει κάποιες πιθανές επιπλοκές , όπως αιμορραγία , μετεγχειρητικό λεμφοίδημα, μούδιασμα του χεριού, και πιθανά χρόνια λειτουργικά ενοχλήματα του χεριού.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ
1ον. Να έχει προεγχειρητική CORE BIOPSY στον όγκο η οποία να πιστοποιεί ότι έχουμε διηθητικό καρκίνωμα του μαστού.
2ον. Να υπάρχει ο όγκος μέσα στο μαστό όταν θα μπει η μπλέ χρωστική έτσι ώστε να επιτευχθεί η διαδρομή των καρκινικών κυττάρων από τον όγκο στον φρουρό λεμφαδένα. Παλαιότερα που οι χειρουργοί αφαιρούσαν τον όγκο και τον έστελναν για ταχεία βιοψία για να πιστοποιήσουν ότι είναι κακοήθεια, χάνανε το πολύτιμο πλεονέκτημα της βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα και υποχρέωναν την ασθενή σε ένα άσκοπο λεμφαδενικό καθαρισμό με όλες τις πιθανές επιπλοκές του.
3ον. Να απευθύνεται η ασθενής για την αντιμετώπιση της νόσου της σε Χειρουργό Μαστού ο οποίος έχει κλινική και χειρουργική εμπειρία σε αυτές τις μεθόδους.