Αναίμακτη, Ανώδυνη, Διαγνωστική Βιοψία Μαστού

Αναίμακτη, Ανώδυνη, Διαγνωστική Βιοψία Μαστού

Την τελευταία δεκαετία οι χειρουργοί μαστού έχουν και χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως διαγνωστική μέθοδο την κατευθυνόμενη στον υπέρηχο βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνη (CORE BIOPSY).

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ?
Core biopsy αποφασίζει ο Χειρουργός Μαστού να κάνει, όταν στη μαστογραφία , στην ψηλάφηση του Μαστού ή στον υπέρηχο , διαπιστώσει κάποιο εύρημα το οποίο είναι ύποπτο για κακοήθεια.
Ο μόνος τρόπος για να βγει διάγνωση σε ένα ύποπτο μόρφωμα είναι η ιστολογική ταυτοποίηση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ?
Πρόκειται για μια 10λεπτη χειρουργική πράξη, κατά την οποία ο Χειρουργός Μαστού ,σε συνεργασία με τον ακτινολόγο ο οποίος εντοπίζει το προς διερεύνηση εύρημα στον υπέρηχο,
κάνει μια τομή 3mm στο δέρμα του μαστού, αφού έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία.
Ακολουθεί η λήψη 3 δειγμάτων ιστού με ένα ειδικό εργαλείο, και στη συνέχεια ο εξεταζόμενος πηγαίνει σπίτι του χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή νοσηλεία.
Η βιοψία γίνεται στο εξεταστικό κρεβάτι του υπερήχου και δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία για τον ασθενή.
Τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης βγαίνουν σε 2 ημέρες

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ?
1ον , Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δείξει καλοήθεια, για να αποφύγει η γυναίκα ένα περιττό και άσκοπο χειρουργείο με τις πιθανές του επιπλοκές και πιθανόν μια ουλή στο μαστό της.
2ον, Σε περίπτωση που είναι κακοήθεια , για να επιλέξει ο Χειρουργός Μαστού το σωστό θεραπευτικό πλάνο στο ογκολογικό συμβούλιο, για το τι χειρουργείο θα ακολουθήσει, ή για το αν πρέπει να προηγηθεί του χειρουργείου κάποια νεοεπικουρική θεραπεία.
Και φυσικά το κυριότερο για να γνωρίζει η ίδια η γυναίκα τι ακριβώς ,έχει από τον θεράποντα χειρουργό της και να προετοιμαστεί ψυχολογικά για το επόμενο διάστημα των θεραπειών.
3ον, Σε περίπτωση που η ιστολογική δείξει άτυπες καλοήθεις αλλοιώσεις που έχουν ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης, να προγραμματιστεί το κατάλληλο χειρουργείο στον κατάλληλο χρόνο, χωρίς πανικό.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ ΄ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ Η ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ?
Διότι ο Χειρουργός Μαστού όταν γνωρίζει ότι θα αφαιρέσει ένα καρκίνο στο μαστό ,θα εφαρμόσει πριν την ογκεκτομή την τεχνική του φρουρού λεμφαδένα. Πρόκειται μια ειδική τεχνική κατά την οποία ο χειρουργός μαστού ελέγχει τον λεμφαδένα της μασχάλης του πάσχοντος μαστού αν έχει μεταστάσεις από τον όγκο. Εάν ο έλεγχος την ώρα του χειρουργείου δείξει ότι είναι καθαρός από μεταστάσεις, δεν αφαιρεί περισσότερους. Στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να αφαιρέσει 10-15 λεμφαδένες.
Επομένως έχει τεράστια σημασία για τη γυναίκα να αποφύγει έναν άσκοπο λεμφαδενικό καθαρισμό στη μασχάλη, ο οποίος θα την υποχρεώσει για το υπόλοιποωτης ζωής της να προσέχει το χέρι της.
Αυτό θα το πετύχει μόνο με προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου του μαστού, και με την επιλογή του κατάλληλου Χειρουργού Μαστού, ο οποίος θα μπορεί να εφαρμόσει την τεχνική του φρουρού λεμφαδένα.

ΘΕΩΡΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΜΑΣΤΟΎ
Πριν από 20 περίπου χρόνια υπήρχε η θεωρία της διασποράς των καρκινικών κυττάρων με την βελόνα της βιοψίας ,στην περιφέρεια του όγκου.
Η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί όπως αποδεικνύουν οι ιστολογικές εξετάσεις των χειρουργείων και υιοθετείται πλέον μόνο από ιατρούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν την τεχνική την διαδερμικής βιοψίας μαστού, ή που προτιμούν να οδηγήσουν την ασθενή σε ένα επείγον χειρουργείο.

ΑΛΛΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ ΜΑΣΤΟΥ
Εφαρμόζεται κ βιοψία με λεπτή βελόνη (FNA) η οποία έχει ένδειξη σε κυστικά ευρήματα, γιατί αποτελεί κυτταρολογική εξέταση . Στα συμπαγή ευρήματα έχει πιθανότητα αρνητικώς ψευδού αποτελέσματος σε ένα ποσοστό 8 – 12%. Γίνεται επίσης υπό καθοδήγηση στον υπέρηχο με τη βοήθεια του ακτινολόγου.
Τέλος υπάρχει η ανοιχτή βιοψία μαστού δηλαδή με αναισθησία και τομή στο χειρουργείο.
Αυτή εφαρμόζεται όταν το ιστολογικό αποτέλεσμα της core βιοψίας αφήνει ερωτηματικά , κάτι που πλέον είναι εξαιρετικά σπάνιο.