Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Τι είναι η Χολολιθίαση;
Χολολιθίαση είναι η δημιουργία πετρών μέσα στον αυλό της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη, όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, είναι το πράσινο αυτό σακουλάκι το οποίο μαζεύει περίπου 300 ml χολής, η οποία παράγεται στο ήπαρ, (περίπου 1400 ml ημερησίως). Η μισή ποσότητά της περνάει κατευθείαν στο λεπτό έντερο από τον χοληδόχο πόρο, και η άλλη μισή, περνάει πρώτα από τη χοληδόχο κύστη, και στη συνέχεια διαμέσου του κυστικού πόρου στον χοληδόχο πόρο και από εκεί στο λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο). Η χολή αυτό το πράσινο υγρό που βλέπετε στη φωτογραφία, όταν μένει στάσιμο και υπό κάποιες προϋποθέσεις καθιζάνει στον πάτο (στη χειρουργική λέγεται κορυφή) της χοληδόχου κύστης και δημιουργεί αρχικά λάσπη, μετά συγκρίμματα και τέλος, πέτρες! Αυτές οι πέτρες όταν τρώμε και συσπάται η χοληδόχος κύστη μετακινούνται προς το μικρό σωληνάκι τον κυστικό πόρο, φράζουν την έξοδο της χολής, διατείνεται η χοληδόχος κύστη και παθαίνουμε χολοκυστίτιδα!
Πως γίνεται η διάγνωση της χολολιθίασης;
Η διάγνωση της χολολιθίασης αρχικά μπαίνει με το ιστορικό του ασθενούς. Μεταγευματικός πόνος στο δεξιό υποχόνδριο, δηλαδή κάτω από το το δεξιό πλευρικό τόξο ο οποίος αντανακλά και στη δεξιά ωμοπλάτη, είναι ενδεικτικός χολολιθίασης. Ομάδες που έχουν προδιάθεση να κάνουν χολολιθίαση, είναι γυναίκες παχύσαρκες άνω των 40 ετών και πολύτοκες. Το επόμενο βήμα είναι να πάμε στο γιατρό ο οποίος θα μας εξετάσει και θα ψηλαφίσει την κοιλιά μας. Αν διαπιστώσει ότι πονάμε κατά την επιπολής ή εν τω βάθει ψηλάφηση του δεξιού υποχονδρίου, θα μας συστήσει να κάνουμε έναν υπέρηχο άνω κοιλίας όπως αυτός που βλέπουμε στη φωτογραφία. Στην εικόνα του υπερήχου που βλέπετε, φαίνονται οι πέτρες στον πυθμένα της χοληδόχου κύστης και φαίνεται επίσης πεπαχυμένο το τοίχωμα της χοληδόχου κύστης, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε κάνει ήδη χολοκυστίτιδα. Το επόμενο βήμα, για να μην ξαναπονέσετε, ή το χειρότερο να μην πάθετε παγκρεατίτιδα υπό ορισμένες συνθήκες, είναι να επισκεφτείτε το Χειρουργό σας!
Πως γίνεται η Χειρουργική Επέμβαση;
Για να γίνει η επέμβαση, κάνετε εισαγωγή το πρωί στην κλινική όπου γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος. Όταν αυτός ολοκληρωθεί, και αφού δεν έχετε φάει από την προηγούμενη μέρα το μεσημέρι, μπορούμε να οδηγηθούμε στο χειρουργείο. Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία. Τοποθετούνται 4 λαπαροσκοπικά εργαλεία από διαφορετικές τομές (οπές) του δέρματος της κοιλίας. Αυτές γίνονται όπως βλέπετε στην εικόνα, μια κάτω από τον ομφαλό από την οποία μπαίνει η κάμερα, και από μια στην ξιφοειδή απόφυση και στα πλευρικά τόξα, απ΄όπου θα μπουν 3 λαβίδες. Ο χειρουργός μέσα από αυτές τις 4 οπές μέσα σε μια ώρα περίπου θα κόψει δύο ανατομικά στοιχεία, τον κυστικό πόρο, και την κυστική αρτηρία, που συγκρατούν τη χοληδόχο κύστη και θα την ξεκολλήσει από το ήπαρ, στην κύτη του οποίου είναι φυσιολογικά κολλημένη. Ακολούθως θα κλείσει τις οπές, αφού βγάλει τη χολή από το άνοιγμα κάτω από τον ομφαλό. Την επόμενη μέρα του χειρουργείου ο ασθενής είναι έτοιμος να πάει στο σπίτι του όπου θα ξεκουραστεί για μερικές ημέρες πριν να γυρίσει στην καθημερινότητά του!