Θεραπεία Αιμορροΐδων

Τι είναι η Ραγάδα του πρωκτού? Αντιμετώπιση

Τι είναι η Ραγάδα του πρωκτού; Αντιμετώπιση

Η ραγάδα του πρωκτού είναι μια πληγή ένα ¨σκίσιμο¨ στο βλεννογόνο (επιφάνεια) των μυϊκών ινών του πρωκτού. Η ραγάδα οφείλεται συνήθως σε δυσκοιλιότητα και γενικώς αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Τα σκληρά κόπρανα κατά την προσπάθειά τους να βγουν προκαλούν πληγή και φυσικά πόνο κατά την αφόδευση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή η δυσκοιλιότητα προκαλεί ραγάδα και ο φόβος της ραγάδας και του πόνου κατά την αφόδευση, προκαλεί δυσκοιλιότητα! Τα συμπτώματα της ραγάδας είναι πόνος και αιμορραγία κατά την αφόδευση, κνησμός στην περιοχή του πρωκτού, κοκκίνισμα και ερεθισμός της περιπρωκτικής περιοχής. Η αντιμετώπιση της ραγάδας γίνεται αρχικά με συντηρητικά μέσα, όπως αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χλιρά εδρόλουτρα μετά την αφόδευση και τοπική περιποίηση με φαρμακευτικά σκευάσματα. Αν αυτά δεν αποδώσουν και ο ασθενής έχει πόνο και αιμορραγία κατά την αφόδευση, πρέπει να ακολουθήσει η χειρουργική θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου, η οποία είναι η διαστολή της ραγάδας (του πρωκτού δηλαδή) και η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία από τη μέση και κάτω. Ο ασθενής κάνει εισαγωγή το πρωί της ημέρας του χειρουργείου, γίνεται ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος και ακολουθεί το χειρουργείο το οποίο διαρκεί περίπου μισή ώρα. Η χειρουργική επέμβαση έγκειται στην κατάργηση της σχισμής του βλεννογόνου του πρωκτού αφού προηγηθεί διαστολή του δακτυλίου κα εν συνεχεία διατομή των κυκλοτερών μυών του δακτυλίου που αντιστοιχούν στην περιοχή της ραγάδας έτσι ώστε να μειωθεί ο μυϊκός τόνος και να μην ξαναδημιουργηθεί ραγάδα. Το εξιτήριο γίνεται την ίδια ημέρα και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του, όπου για μερικές μέρες προσέχει τη διατροφή του.

Αιμορροϊδεκτομή κατά LONGO

Αιμορροϊδεκτομή κατά LONGO

Είναι η πλέον γρήγορη (διαρκεί μισή ώρα), η πιο ανώδυνη (δεν μπαίνουν ραφές στον πρωκτό όπως στην κλασσική Milligan - Morgan) και η πλέον αποτελεσματική, καθώς θεραπεύεται η ανεπάρκεια του έσω αιμορροϊδικού πλέγματος η οποία είναι και η βαθύτερη αιτία. Κάνετε εισαγωγή το πρωί στην κλινική για να γίνει ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος (ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του καθενός). Την προηγούμενη μέρα στο σπίτι έχετε κάνει έναν καθαρισμό του εντέρου και έχετε φάει μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα και μετά, πίνετε μόνο υγρά. Μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο οδηγούμαστε στο χειρουργείο, κάνουμε περιοχική αναισθησία, ραχιαία ή επισκληρίδιο, και μέσα σε μισή ώρα, ο Χειρουργός θα εφαρμόσει ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται κυκλικός αναστομωτήρας (αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία) στον πρωκτό και με μια απλή κίνηση που απαιτεί φυσικά να είναι κανείς καλός γνώστης της τεχνικής, δηλαδή με χειρουργική ακρίβεια, θα κόψει και θα ράψει το έσω ή υποβλεννογόνιο αιμορροϊδικό πλέγμα. Θα αφήσει ένα σφουγγαράκι στην περιοχή, το οποίο θα φύγει μόνο του την επόμενη μέρα, στην 1η αφόδευση του ασθενούς. Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής θα οδηγηθεί στο θάλαμό του για ένα απόγευμα, και την επόμενη μέρα το πρωϊ μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, ξεχνώντας το πρόβλημα των αιμορροΐδων του, που είναι πια μέσα σε 24 ώρες, παρελθόν!

Ποια είναι η θεραπεία των Αιμορροϊδων;

Ποια είναι η θεραπεία των Αιμορροϊδων;

Για την Αιμορροϊδοπάθεια 1ου και 2ου βαθμού, η θεραπεία είναι συντηρητική, δηλαδή εφαρμόζουμε την κατάλληλη δίαιτα έτσι ώστε όσο το δυνατόν να μην εξελιχθούν σε 3ου βαθμού, και κάνουμε τοπική περιποίηση, δηλαδή χλιαρά εδρόλουτρα μετά από κάθε κένωση. Υπάρχουν και συντηρητικές χειρουργικές μέθοδοι, όπως η απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους, η φωτοπηξία και η σκληροθεραπεία, κατά την προσωπική μου όμως άποψη, έχουν αμφίβολα και όχι οριστικά αποτελέσματα. Η Αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού χρειάζεται Χειρουργική θεραπεία, και η περισσότερο αποτελεσματική και ανώδυνη πλέον σύγχρονη μέθοδος, είναι η αιμορροϊδεκτομή κατά LONGO.

Πως γίνεται η διάγνωση της Αιμοροϊδοπάθειας;

Πως γίνεται η διάγνωση της Αιμοροϊδοπάθειας;

Η διάγνωση των αιμορροΐδων γίνεται αρχικά με την κλινική (δακτυλική) εξέταση από το Χειρουργό σας. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχει και πρόσμιξη αίματος, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ορθοσκόπηση ( η ενδοσκόπηση των πρώτων 30 εκ. του εντέρου), και αν το χρώμα του αίματος είναι σκούρο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει κολονοσκόπηση για να σιγουρευτούμε ότι ο αίμα που βλέπουμε είναι από τις αιμορροΐδες και όχι κάποια άλλη αιτία, πριν οδηγηθούμε στο χειρουργείο.

Αιμορροϊδοπάθεια. Τι είναι;

Αιμορροϊδοπάθεια. Τι είναι;

Αιμορροϊδοπάθεια είναι η διάταση και υπερπλασία του έσω αιμορροϊδικού πλέματος (φαίνεται με μπλε στη φωτογραφία), με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποχετευθεί το αίμα από τις αιμορροϊδες, που είναι οι φλέβες του πρωκτού. Προδιαθεσικοί παράγοντες, είναι η δυσκοιλιότητα, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η παχυσαρκία, επαγγέλματα που έχουν καθιστική ζωή και στρες, η διατροφή και η κύηση. Η Αιμορροϊδοπάθεια ταξινομείται σε 4 βαθμούς: 1ου βαθμού: έχουμε μικρή απώλεια αίματος από τον πρωκτό, και είναι ορατές μόνο με το πρωκτοσκόπιο. 2ου βαθμού: Προπίπτουν περιοδικά από τον πρωκτό, και ανατάσσονται αυτόματα. 3ου βαθμού: Προπίπτουν κατά την αφόδευση, το περπάτημα, τη στάση και ανατάσσονται μόνο με το χέρι. 4ου βαθμού: Προπίπτουν μονίμως και δεν ανατάσσονται.