Θηλώδεις αλλοιώσεις του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού;
Οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού είναι παθολογικές αλλαγές στα κύτταρα του μαστού που προέρχονται από τους πόρους ή τους λοβούς του μαστού. Οι θηλωδεις αλλοιώσεις δεν είναι καρκίνος, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Ποιοι είναι οι τύποι των θηλωδών αλλοιώσεων του μαστού;

Οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού χωρίζονται σε δύο κύριους τύπους:

  • Άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία: Αυτός ο τύπος θηλωδών αλλοιώσεων χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό κυττάρων στους πόρους ή τους λοβούς του μαστού. Η άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία δεν είναι καρκίνος, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον.
  • Λοβιακό καρκίνωμα in situ: Αυτός ο τύπος θηλωδών αλλοιώσεων χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους λοβούς του μαστού. Το λοβιακό καρκίνωμα in situ δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του μαστού.

Ποια είναι τα συμπτώματα των θηλωδών αλλοιώσεων του μαστού;

Οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ένα εξόγκωμα στο στήθος ή η θηλή μπορεί να εκκρίνει υγρό.

Πώς διαγιγνώσκονται οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού;

Οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού συνήθως διαγιγνώσκονται με μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστού ή βιοψία μαστού.

Πώς αντιμετωπίζονται οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού;

Οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού δεν απαιτούν συνήθως θεραπεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συσταθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της αλλοίωσης.

Ποια είναι η πρόγνωση των θηλωδών αλλοιώσεων του μαστού;

Η πρόγνωση των θηλωδών αλλοιώσεων του μαστού είναι γενικά καλή. Οι γυναίκες με άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον, αλλά η πλειοψηφία αυτών των γυναικών δεν θα αναπτύξουν καρκίνο. Οι γυναίκες με λοβιακό καρκίνωμα in situ έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Συμβουλές για την πρόληψη των θηλωδών αλλοιώσεων του μαστού

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τις θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, όπως:

  • Κάντε τακτικά μαστογραφίες.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή.
  • Μην καπνίζετε.
  • Κάντε τακτικά άσκηση.

Συμπέρασμα

Οι θηλωδεις αλλοιώσεις του μαστού είναι παθολογικές αλλαγές στα κύτταρα του μαστού που προέρχονται από τους πόρους ή τους λοβούς του μαστού. Οι θηλωδεις αλλοιώσεις δεν είναι καρκίνος, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Comments are closed.