Ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του Μαστού. Πότε χρειάζεται;

Η ορμονοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του μαστού που είναι ευαίσθητος στις ορμόνες. Οι ορμόνες που εμπλέκονται στον καρκίνο του μαστού είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του Μαστού. Πότε χρειάζεται;

Πότε χρειάζεται ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού;


Η ορμονοθεραπεία μπορεί να χρειαστεί σε μια σειρά περιπτώσεων, όπως:


 • Μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου του μαστού. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη τυχόν υπολειπόμενου καρκινικού ιστού.
 • Πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την συρρίκνωση του όγκου. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του μεγέθους του όγκου, καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση πιο εύκολη και αποτελεσματική.
 • Σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της μασχάλης. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου.
 • Σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είναι θετικοί για τους υποδοχείς οιστρογόνων ή προγεστερόνης. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου.


Πώς λειτουργεί η ορμονοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού;

Η ορμονοθεραπεία λειτουργεί μπλοκάροντας τη δράση των οιστρογόνων ή της προγεστερόνης στα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού χρειάζονται ορμόνες για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους του όγκου του μαστού και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου.

Τι είναι οι ορμονικοί υποδοχείς;

Οι ορμονικοί υποδοχείς είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη συνδέονται με αυτούς τους υποδοχείς, στέλνοντας ένα σήμα στα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν.

Τι είναι τα αντιοιστρογόνα;

Τα αντιοιστρογόνα είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τη σύνδεση των οιστρογόνων στους υποδοχείς των οιστρογόνων. Τα αντιοιστρογόνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν ταμοξιφαίνη, ραλοξιφαίνη και ριβόξιφαίνη.

Τι είναι οι αναστολείς αρωματάσης;

Οι αναστολείς αρωματάσης είναι φάρμακα που μπλοκάρουν την παραγωγή των οιστρογόνων από την αρωματάση, ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα. Οι αναστολείς αρωματάσης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν την αναστροζόλη, τη λετροζόλη και την εξεμεστάνη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της ορμονοθεραπείας;

Οι παρενέργειες της ορμονοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εξάρσεις εξάψεων
 • Απώλεια οστικής πυκνότητας
 • Προβλήματα με τον ύπνο
 • Κόπωση
 • Ξηροστομία
 • Ευαισθησία στο στήθος
 • Αλλαγές στη διάθεση


Οι περισσότερες παρενέργειες της ορμονοθεραπείας υποχωρούν μετά τη λήξη της θεραπείας.

Συμπέρασμα
Η ορμονοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού που είναι ευαίσθητος στις ορμόνες. Η απόφαση για το αν θα χορηγηθεί ορμονοθεραπεία θα πρέπει να λαμβάνεται από το γιατρό σας, ο οποίος θα σταθμίσει τα οφέλη και τις παρενέργειες της θεραπείας ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Comments are closed.