Μικροεπασβεστώσεις στο μαστό . Τι κάνουμε;

Οι μικροεπασβεστώσεις είναι μικρές εναποθέσεις ασβεστίου στον ιστό του μαστού. Είναι ένα συχνό εύρημα στη μαστογραφία και μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

Οι μικροεπασβεστώσεις είναι μικρές εναποθέσεις ασβεστίου στον ιστό του μαστού. Είναι συνήθως ορατές στη μαστογραφία ως μικρά, λευκά στίγματα.

Τι είναι οι μικροεπασβεστώσεις;

Οι μικροεπασβεστώσεις είναι μικρές εναποθέσεις ασβεστίου στον ιστό του μαστού. Είναι συνήθως ορατές στη μαστογραφία ως μικρά, λευκά στίγματα.

Τι προκαλεί τις μικροεπασβεστώσεις;

Οι μικροεπασβεστώσεις μπορεί να προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:

  • Καρκίνο του μαστού: Οι μικροεπασβεστώσεις είναι ένα κοινό εύρημα σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
  • Λοίμωξη του μαστού: Οι μικροεπασβεστώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες με λοίμωξη του μαστού, όπως μαστίτιδα.
  • Αλλαγές του μαστού λόγω της ηλικίας: Οι μικροεπασβεστώσεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες άνω των 50 ετών.
  • Άλλες παθήσεις του μαστού: Οι μικροεπασβεστώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες με άλλες παθήσεις του μαστού, όπως ινοαδένωμα ή ινοκυστική νόσο.

Πώς ανιχνεύονται οι μικροεπασβεστώσεις;

Οι μικροεπασβεστώσεις ανιχνεύονται συνήθως στη μαστογραφία. Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να δημιουργήσει εικόνες του μαστού.

Πώς αντιμετωπίζονται οι μικροεπασβεστώσεις;

Η αντιμετώπιση των μικροεπασβεστώσεων εξαρτάται από τον τύπο τους.

  • Καλοήθεις μικροεπασβεστώσεις: Οι καλοήθεις μικροεπασβεστώσεις δεν απαιτούν συνήθως θεραπεία. Ωστόσο, οι γυναίκες με καλοήθεις μικροεπασβεστώσεις πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά με μαστογραφία.
  • Κακοήθεις μικροεπασβεστώσεις: Οι κακοήθεις μικροεπασβεστώσεις απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που έχει μικροεπασβεστώσεις;

Εάν μια γυναίκα έχει μικροεπασβεστώσεις, θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της. Ο γιατρός θα της συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για να προσδιορίσει τον τύπο των μικροεπασβεστώσεων.

Εξετάσεις για μικροεπασβεστώσεις

Οι εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του τύπου των μικροεπασβεστώσεων περιλαμβάνουν:

  • Μαστογραφία: Η μαστογραφία είναι η πιο συνηθισμένη εξέταση για τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση των μικροεπασβεστώσεων και στη διάκριση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων.
  • Μαστογραφία με ενίσχυση με σκιαγραφικό: Η μαστογραφία με ενίσχυση με σκιαγραφικό είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί σκιαγραφικό για να βελτιώσει την ορατότητα των μικροεπασβεστώσεων.
  • Υπερηχογράφημα μαστού: Το υπερηχογράφημα μαστού είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες του μαστού. Μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ακριβής θέσης των μικροεπασβεστώσεων.
  • Βιοψία μαστού: Η βιοψία μαστού είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι ιστού από το μαστό για εξέταση στο εργαστήριο. Η βιοψία είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί με βεβαιότητα ο τύπος των μικροεπασβεστώσεων.

Συμπέρασμα

Οι μικροεπασβεστώσεις είναι ένα συχνό εύρημα στη μαστογραφία. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε μικροεπασβεστώσεις, ώστε να μπορεί να προσδιορίσει τον τύπο τους και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Comments are closed.