Επασβεστώσεις – Αποτιτανώσεις Μαστού – Τι Κάνουμε;

Τι είναι;

Οι επασβεστώσεις εντοπίζονται στη μαστογραφία ως  περιοχές του μαστού μεγάλες ή μικρότερες που έχουν εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου . Μπορεί να είναι  νεοεμφανιζόμενες ή να υπάρχουν και σε προηγούμενο μαστογραφικό έλεγχο. Ο λόγος που ασχολούμαστε με τις αποτιτανώσεις είναι διότι ενίοτε υποκρύπτουν DCIS δηλ. καρκίνωμα in situ των πόρων του μαστού ή και πιο σπάνια Διηθητικό καρκίνωμα των πόρων του μαστού. Τις περισσότερες φορές βέβαια αφορούν καλοήθους τύπου αλλοιώσεις όπως η σκληρυντική αδένωση ή η ακτινωτή ουλή.

Πότε οι επασβεστώσεις είναι πιο ύποπτες;

Όταν διαπιστώσουμε ότι οι αποτιτανώσεις είναι νεοεμφανιζόμενες, όταν συρρέουν σε ομάδες άνω των 5-10 τον αριθμό, όταν βρίσκονται σε πορεία γαλακτοφόρου πόρου, όταν η γυναίκα έχει κληρονομικό ιστορικό με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών , όταν η γυναίκα έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, όταν σε παλαιότερες απεικονίσεις είναι λιγότερες σε αριθμό και πιο αραιές σε κατανομή, πρέπει να αφαιρεθούν και να σταλεί το ιστοτεμάχιο για ιστολογική εξέταση, δηλ. να γίνει χειρουργική διαγνωστική βιοψία των επασβεστώσεων.

epasvstoseis-1

Πως γίνεται η διαγνωστική βιοψία αφαίρεσης των επασβεστώσεων;

Επειδή οι αποτιτανώσεις είναι ένα μαστογραφικό μόνο εύρημα, δηλ δε φαίνονται με γυμνό μάτι, πρέπει για να αφαιρεθούν να εντοπιστούν στο μαστογράφο στερεοτακτικά με ένα λεπτό συρμάτινο οδηγό που λέγεται hook wire. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία περίπου μισή με μία ώρα πριν το χειρουργείο στην κλινική. Η τοποθέτηση του συρμάτινου οδηγού είναι σημαντικό να γίνεται μέσα στην κλινική που θα γίνει το χειρουργείο και λίγο πριν την επέμβαση διότι δεν πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση του και χαθεί ο στόχος μας. 

epasvstoseis-2

Ακολουθεί η επέμβαση η οποία γίνεται με ελαφρά αναισθησία (μέθη) στην οποία ο Χειρουργός Μαστού ακολουθώντας το συρμάτινο οδηγό αφαιρεί το ιστοτεμάχιο με τις επασβεστώσεις και αφού το ελέγξει με μαστογραφία ότι εμπεριέχει όλη την περιοχή ενδιαφέροντος, ξυπνάει τη γυναίκα η οποία σε μια με δυο ώρες παίρνει εξιτήριο.

Το ιστοτεμάχιο αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

epasvstoseis-3
epasvstoseis-4

Comments are closed.