Εγκυμοσύνη και καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός στις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω. 

Εγκυμοσύνη και καρκίνος του μαστού

Η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν την τάση να διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού κατά την εγκυμοσύνη;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού κατά την εγκυμοσύνη είναι τα ίδια με τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε μη έγκυες γυναίκες. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ένα εξόγκωμα στο στήθος
 • Αλλαγές στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού
 • Αλλαγές στη θηλή, όπως ερεθισμός, εκροή υγρού ή αλλαγή του χρώματος
 • Αλλαγές στην περιοχή της μασχάλης, όπως πρήξιμο ή σκληρότητα

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού κατά την εγκυμοσύνη;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και την ηλικία της γυναίκας. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται είναι οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε μη έγκυες γυναίκες.

Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι μετά τη γέννηση του μωρού.
 • Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει αποβολές ή πρόωρο τοκετό, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας.
 • Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας.
 • Θεραπεία ορμονικής υποκαταστάσεως: Η θεραπεία ορμονικής υποκαταστάσεως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου. Η θεραπεία ορμονικής υποκαταστάσεως μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης μετά από τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού;

Οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να έχουν υγιή μωρά. Ωστόσο, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης.

Συμβουλές για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Βρείτε ένα γιατρό που έχει εμπειρία στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού κατά την εγκυμοσύνη.
 • Μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τη νόσο και τις διαθέσιμες θεραπείες.
 • Κάνε ερωτήσεις στο γιατρό σου.
 • Επικοινώνησε με άλλες γυναίκες που έχουν περάσει από κάτι παρόμοιο.
 • Ζήτησε υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένειά σου.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια δύσκολη στιγμή. Ωστόσο, με σωστή θεραπεία, οι γυναίκες μπορούν να έχουν υγιή μωρά και να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Comments are closed.