Καρκίνος του μαστού και εμβόλια COVID-19: Μία αβάσιμη σύνδεση

Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, έχουν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες και παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια. Μία από τις πιο ανησυχητικές φήμες είναι η υποτιθέμενη σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και του καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του μαστού και εμβόλια COVID-19: Μία αβάσιμη σύνδεση

Είναι αλήθεια ότι τα εμβόλια COVID-19 αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Η απάντηση είναι όχι. Όλες οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κλινικών δοκιμών, δεν έχουν βρει καμία σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και του καρκίνου του μαστού.

Πώς ξεκίνησε η φήμη;

Η φήμη αυτή πιθανότατα ξεκίνησε από μεμονωμένα περιστατικά γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού μετά τον εμβολιασμό τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε:

  • Ο καρκίνος του μαστού είναι μια συχνή ασθένεια.
  • Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά τον εμβολιασμό COVID-19 δεν είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό διάστημα.
  • Η συσχέτιση δεν ισοδυναμεί με αιτιότητα.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια COVID-19;

Ναι, τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Έχουν χορηγηθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19.

Είναι σημαντικό οι γυναίκες να εμβολιαστούν κατά του COVID-19;

Ναι, οι γυναίκες, όπως και όλοι οι ενήλικες, ,συνιστάται να εμβολιαστούν κατά του COVID-19. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τον ιό και να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Συμπέρασμα:

Η φήμη για τη σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και του καρκίνου του μαστού είναι αβάσιμη. Τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Comments are closed.