Άτυπη πορογενής και άτυπη λοβιακή υπερπλασία (ALH,ADH) του Μαστού.

Η άτυπη πορογενής και άτυπη λοβιακή υπερπλασία (ALH,ADH) του μαστού είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η ALH και η ADH είναι τυχαία ευρήματα σε μαστογραφικές βιοψίες ή σε βιοψίες που πραγματοποιούνται για άλλους λόγους, όπως ένα εξόγκωμα στο στήθος.

Άτυπη πορογενής και άτυπη λοβιακή υπερπλασία (ALH,ADH) του Μαστού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ALH και ADH;

Η ALH και η ADH είναι παρόμοιες αλλοιώσεις, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ τους. Η ALH χαρακτηρίζεται από υπερπλασία των πόρων του μαστού, ενώ η ADH χαρακτηρίζεται από υπερπλασία των λοβίων του μαστού. Η ALH είναι πιο πιθανό να εξελιχθεί σε καρκίνο του μαστού από την ADH.

Ποιος είναι ο κίνδυνος εξέλιξης σε καρκίνο του μαστού;

Ο κίνδυνος εξέλιξης της ALH ή της ADH σε καρκίνο του μαστού είναι περίπου 3-5% ανά έτος. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για γυναίκες με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων και προγεστερόνης) και για γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Πώς αντιμετωπίζεται η ALH και η ADH;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ALH και την ADH. Η θεραπεία επικεντρώνεται στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης σε καρκίνο του μαστού. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Κλινική παρακολούθηση: Οι γυναίκες με ALH ή ADH παρακολουθούνται τακτικά με μαστογραφία και κλινική εξέταση για να ανιχνευθεί έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού.
  • Θεραπεία ορμονικών υποδοχέων: Οι γυναίκες με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς μπορούν να λάβουν θεραπεία ορμονικών υποδοχέων για τη μείωση του κινδύνου εξέλιξης σε καρκίνο του μαστού.
  • Χειρουργική επέμβαση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μαστού ή του λοβίου μπορεί να συνιστάται για τη μείωση του κινδύνου εξέλιξης σε καρκίνο του μαστού.

Συμβουλές για τις γυναίκες με ALH ή ADH;

Οι γυναίκες με ALH ή ADH πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους για τις επιλογές θεραπείας που είναι κατάλληλες για αυτές. Οι γυναίκες με ALH ή ADH μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου εξέλιξης σε καρκίνο του μαστού, όπως:

  • Υγιεινή διατροφή
  • Καλή φυσική κατάσταση
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Επιλογή χαμηλής δόσης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης

Συμπέρασμα

Η ALH και η ADH είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία επικεντρώνεται στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης σε καρκίνο του μαστού.

Comments are closed.