Ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού. Πότε χρειάζεται;

Η ακτινοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της πρωτογενούς θεραπείας, της συμπληρωματικής θεραπείας ή της θεραπείας υποτροπής.

Ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού. Πότε χρειάζεται;

Πότε χρειάζεται ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού;

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρειαστεί σε μια σειρά περιπτώσεων, όπως:

  • Μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου του μαστού. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη τυχόν υπολειπόμενου καρκινικού ιστού.
  • Πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την συρρίκνωση του όγκου. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του μεγέθους του όγκου, καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση πιο εύκολη και αποτελεσματική.
  • Σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της μασχάλης. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου.
  • Σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είναι θετικές για τους υποδοχείς οιστρογόνων ή προγεστερόνης. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου.

Πώς λειτουργεί η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού;

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτινοβολία για να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοβολία μπορεί να είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Η εξωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί μια μηχανή για την εκπομπή ακτινοβολίας στο στήθος. Η εσωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί μικρούς ράβδους ραδιενεργού υλικού που τοποθετούνται απευθείας στο στήθος.

Ποια είναι τα οφέλη της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού;

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού;

Οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα, πρήξιμο και ευαισθησία του μαστού
  • Ξηροδερμία του μαστού
  • Μειωμένη αίσθηση στο στήθος
  • Προβλήματα με τη θηλή
  • Προβλήματα με την παραγωγή γάλακτος

Οι περισσότερες παρενέργειες της ακτινοθεραπείας υποχωρούν μετά τη λήξη της θεραπείας.

Συμπέρασμα

Η ακτινοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Η απόφαση για το αν θα χορηγηθεί ακτινοθεραπεία θα πρέπει να λαμβάνεται από το γιατρό σας, ο οποίος θα σταθμίσει τα οφέλη και τις παρενέργειες της θεραπείας ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Comments are closed.