Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (ΤΑΝ) είναι ένας τύπος καρκίνου του μαστού που δεν εκφράζει τους υποδοχείς των οιστρογόνων (ER), της προγεστερόνης (PR) και του HER2. Αυτοί οι υποδοχείς είναι πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων που βοηθούν στην ανάπτυξη και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού

Ο ΤΑΝ είναι ο πιο επιθετικός τύπος καρκίνου του μαστού, με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής και μεταστάσεων. Ο ΤΑΝ αντιπροσωπεύει περίπου το 15-20% όλων των καρκίνων του μαστού.

Τα συμπτώματα του ΤΑΝ είναι παρόμοια με αυτά άλλων τύπων καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένου ενός εξογκώματος στο στήθος ή τη μασχάλη, αλλαγών στο σχήμα ή το μέγεθος του μαστού και αλλαγών στη θηλή. Ωστόσο, ο ΤΑΝ μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθεί με αυτοεξέταση ή μαστογραφία.

Η διάγνωση του ΤΑΝ γίνεται με βιοψία. Η βιοψία είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι ιστού από το στήθος και εξετάζεται στο μικροσκόπιο.

Η θεραπεία του ΤΑΝ περιλαμβάνει συνήθως συνδυασμό χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και ανοσοθεραπείας. Η θεραπεία του ΤΑΝ εξατομικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όγκου και την γενική κατάσταση του ασθενούς.

Οι ασθενείς με ΤΑΝ έχουν καλύτερη πρόγνωση εάν διαγνωστούν νωρίς και λάβουν κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, ακόμη και με την καλύτερη θεραπεία, ο ΤΑΝ μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια.

Πώς να προλάβετε τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Δεν υπάρχει 100% αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης του ΤΑΝ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως:

  • Κάνετε τακτικά μαστογραφίες
  • Κάντε αυτοεξέταση του μαστού
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή
  • Μην καπνίζετε
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Συμβουλές για ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

Εάν έχετε διαγνωστεί με ΤΑΝ, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τις επιλογές θεραπείας σας. Υπάρχουν πολλές νέες θεραπείες που έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με ΤΑΝ.

Επίσης, είναι σημαντικό να λάβετε υποστήριξη από τους αγαπημένους σας και από άλλους ασθενείς με ΤΑΝ. Υπάρχουν πολλές ομάδες υποστήριξης που μπορούν να σας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και πρακτικές πληροφορίες.

Συμπεράσματα

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου του μαστού, αλλά η πρόγνωση έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στις νέες θεραπείες. Είναι σημαντικό να διαγνωστεί ο ΤΑΝ νωρίς και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία. Ο Βλάσης Τσαντηλάς είναι Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος, με εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Είναι Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. και Στρατιωτικός Ιατρός.

Comments are closed.