Η ραγάδα του πρωκτού είνα μια πληγή ένα ¨σκίσιμο¨ στο βλεννογόνο (επιφάνεια) των μυϊκών ινών του πρωκτού.

Η ραγάδα οφείλεται συνήθως σε δυσκοιλιότητα και γενικώς αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Τα σκληρά κόπρανα κατά την προσπάθειά τους να βγουν προκαλούν πληγή και φυσικά πόνο κατά την αφόδευση.

   Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή η δυσκοιλιότητα προκαλεί ραγάδα και ο φόβος της ραγάδας και του πόνου κατά την αφόδευση, προκαλεί δυσκοιλιότητα!

  Τα συμπτώματα της ραγάδας είναι πόνος και αιμορραγία κατά την αφόδευση, κνησμός στην περιοχή του πρωκτού, κοκκίνισμα και ερεθισμός της περιπρωκτικής περιοχής.

  Η αντιμετώπιση της ραγάδας γίνεται αρχικά με συντηρητικά μέσα, όπως αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χλιρά εδρόλουτρα μετά την αφόδευση και τοπική περιποίηση με φαρμακευτικά σκευάσματα.

Περισσότερα...

Είναι η πλέον γρήγορη (διαρκεί μισή ώρα), η πιο ανώδυνη (δεν μπαίνουν ραφές στον πρωκτό όπως στην κλασσική Milligan - Morgan) και η πλέον αποτελεσματική, καθώς θεραπεύεται η ανεπάρκεια του έσω αιμορροϊδικού πλέγματος η οποία είναι και η βαθύτερη αιτία.

Κάνετε εισαγωγή το πρωί στην κλινική για να γίνει ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος (ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του καθενός). Την προηγούμενη μέρα στο σπίτι έχετε κάνει έναν καθαρισμό του εντέρου και έχετε φάει μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα και μετά, πίνετε μόνο υγρά.

Περισσότερα...

Για την Αιμορροϊδοπάθεια 1ου και 2ου βαθμού, η θεραπεία είναι συντηρητική, δηλαδή εφαρμόζουμε την κατάλληλη δίαιτα έτσι ώστε όσο το δυνατόν να μην εξελιχθούν σε 3ου βαθμού, και κάνουμε τοπική περιποίηση, δηλαδή χλιαρά εδρόλουτρα μετά από κάθε κένωση.

 Υπάρχουν και συντηρητικές χειρουργικές μέθοδοι, όπως η απολίνωση με ελαστικούς δακτυλίους, η φωτοπηξία και η σκληροθεραπεία, κατά την προσωπική μου όμως άποψη, έχουν αμφίβολα και όχι οριστικά αποτελέσματα.

 Η Αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού χρειάζεται Χειρουργική θεραπεία, και η περισσότερο αποτελεσματική και ανώδυνη πλέον σύγχρονη μέθοδος, είναι η αιμορροϊδεκτομή κατά LONGO.

Η διάγνωση των αιμορροϊδων γίνεται αρχικά με την κλινική (δακτυλική) εξέταση από το Χειρουργό σας.

Αν διαπιστώσει ότι υπάρχει και πρόσμιξη αίματος, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ορθοσκόπηση ( η ενδοσκόπηση των πρώτων 30 εκ. του εντέρου), και αν το χρώμα του αίματος είνα σκούρο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει κολονοσκόπηση για να σιγουρευτούμε ότι ο αίμα που βλέπουμε είναι από τις αιμοροϊδες και όχι κάποια άλλη αιτία, πριν οδηγηθούμε στο χειρουργείο.

Αιμορροϊδοπάθεια είναι η διάταση και υπερπλασία του έσω αιμορροϊδικού πλέματος (φαίνεται με μπλε στη φωτογραφία), με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποχετευθεί το αίμα από τις αιμορροϊδες, που είναι οι φλέβες του πρωκτού.

 Προδιαθεσικοί παράγοντες, είναι η δυσκοιλιότητα, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η παχυσαρκία, επαγγέλματα που έχουν καθιστική ζωή και στρες, η διατροφή και η κύηση.

 Η Αιμορροϊδοπάθεια ταξινομείται σε 4 βαθμούς:

 1ου βαθμού: έχουμε μικρή απώλεια αίματος από τον πρωκτό, και είναι ορατές μόνο με το πρωκτοσκόπιο.

Περισσότερα...